В сучасній селекції останні роки все більшого значення набуває так звана smart-селекція. «Smart» в даному контексті означає відбір рослин за допомогою ДНК-маркерів і передових методів розмноження. В такому процесі рослини відбираються на основі генетичної інформації, яка відповідає селекційним характеристикам. Це може бути, наприклад, висока врожайність або стійкість до вірусів.

До цього часу виділення необхідного зразка тканини було «вузьким місцем» в процесі селекції. «SMARTtray® пропонує селекційним компаніям універсальні рішення для автоматизації процесу smart - селекції та його масштабування. Таким чином, виведення нових сортів та гібридів стає ефективнішим, економічно вигіднішим та безпечнішим за цілий процес», – пояснює д-р Желько Міцич. Як керівник лабораторії DSV в Тюле він розробив технологію, наразі призначений керуючий директор компанії SMARTtray® GmbH.

Нововведення засноване на тому, що ДНК можна виділити з будь-якої рослинної тканини. На відміну від попередніх методів, рішення SMARTtray® фокусується на корені, як зразку тканини. Частина кореня може бути відібрана автоматично, без шкоди для рослини. Це робиться безпосередньо в лабораторії і подальше виділення ДНК теж інтегровано автоматично.

«Разом з нашими партнерами ми також змогли розробити автоматизовану станцію вирощування паростків рослин. Це те, що ми називаємо експоненціальною селекцією, яка дозволяє нам розвантажити тепличні потужності, а також зменшити витрати на електроенергію», – додає д-р Міцич.

Селекційна галузь знаходиться під постійним зростаючим тиском, адже для виведення нових сортів потрібно від 10 до 12 років. На противагу цього стоїть швидка зміна клімату та зростання кількості населення світу. Тому потрібні інновації, які прискорять виведення нових продуктів. SMARTtray® об'єднує етапи процесу, генеруючи величезний ефект синергії.

Робочий процес SMARTtray® та супутні продукти можуть бути захищені двома світовими патентами, що робить молоду компанію унікальною та першою в світі.

«Ми успішно пішли новим шляхом, фінансуючи доступ на ринок нової ідеї продукту та залишаючись вірними нашому девізу – «Інновації для Вашого успіху". Бажаємо доктору Міцичу та стартап-компанії SMARTtray® GmbH успіхів у майбутньому», – сказав Клайв Крюкемейєр, член виконавчої ради DSV.

* Додаткову інформацію можна знайти за адресою www.smarttray.de.